Ce este phishing?

Phishing este o formă de fraudă cibernetică care implică înșelarea oamenilor pentru a obține informații personale și financiare sensibile, cum ar fi parole, numere de card de credit sau informații de cont bancar. Această tehnică de atac a devenit din ce în ce mai răspândită în mediul online și reprezintă o amenințare serioasă pentru utilizatorii de internet.

Cum Funcționează Phishing-ul?

Phishing-ul implică de obicei următorii pași:

 1. Un atacator creează o comunicare falsă, cum ar fi un e-mail, un mesaj text sau o pagină web, care pare a fi de la o entitate de încredere, cum ar fi o bancă, o companie sau o instituție guvernamentală.
 2. Mesajul fals conține adesea o solicitare urgentă sau o amenințare, care încurajează destinatarul să acționeze rapid, fără a se gândi prea mult.
 3. Victima este apoi îndrumată să ofere informații personale sau financiare, cum ar fi numele de utilizator și parola contului său bancar sau numărul de card de credit.
 4. Atacatorul utilizează aceste informații pentru a fura bani sau pentru a comite fraude în numele victimei.

Ce Tipuri de Phishing Există?

Există mai multe forme diferite de phishing, inclusiv:

 • Phishing prin e-mail: Atacatorii trimit e-mailuri false care pretind a fi de la organizații legitime și solicită informații personale.
 • Phishing prin SMS: Atacatorii trimit mesaje text false care încurajează victimele să acceseze link-uri periculoase sau să dezvăluie informații sensibile.
 • Phishing prin telefon: Atacatorii efectuează apeluri telefonice false și încearcă să convingă victimele să ofere informații personale sau să facă plăți.
 • Phishing prin site-uri web false: Atacatorii creează site-uri web false care imită aspectul și funcționalitatea site-urilor legitime pentru a obține date de autentificare.

Cum Vă Puteți Proteja împotriva Phishing-ului?

Pentru a vă proteja împotriva phishing-ului, urmați aceste sfaturi:

 1. Fii sceptic: Fiți mereu precaut atunci când primiți mesaje sau solicitări neașteptate care solicită informații personale sau financiare.
 2. Verificați sursa: Asigurați-vă că e-mailurile sau mesajele sunt de la surse legitime verificând adresa de e-mail sau numărul de telefon.
 3. Nu faceți clic pe link-uri suspecte: Evitați să faceți clic pe link-uri din e-mailuri sau mesaje SMS suspecte. Mai bine introduceți manual adresa site-ului în browser.
 4. Actualizați software-ul: Asigurați-vă că software-ul dvs. și programele antivirus sunt actualizate pentru a vă proteja împotriva amenințărilor cibernetice.

Ce se întâmplă dacă devin victimă a phishing-ului?

Dacă devinți victimă a phishing-ului, este important să acționați rapid. Contactați instituția relevantă, cum ar fi banca sau compania, pentru a raporta incidentul și pentru a lua măsuri pentru a vă proteja conturile.

Cum pot să identific un e-mail phishing?

Un e-mail phishing poate avea semne de avertisment, cum ar fi erori gramaticale, adrese de expediere suspecte sau solicitări urgente de a furniza informații personale sau financiare. Fiți atenți la aceste indicii și verificați întotdeauna sursa e-mailului.

Care este pedeapsa pentru phishing?

Phishing-ul este ilegal și poate avea consecințe grave. Pedepsele variază în funcție de jurisdiție, dar pot include amenzi substanțiale și chiar închisoare pentru infractori.

Vezi și:

Photo of author

Engik

Lasă un comentariu