Ce înseamnă awb și cum funcționează?

AWB-ul, sau „Air Waybill,” este un termen frecvent întâlnit în domeniul transportului internațional și național. Este un document esențial care însoțește o expediere de marfă și servește ca un instrument crucial de urmărire și gestionare a transportului. În acest articol, vom explora în detaliu ce înseamnă AWB și cum funcționează acesta în industria transporturilor.

Ce Este AWB?

AWB este o abreviere pentru „Air Waybill,” care se traduce în limba română ca „Bilet de Expediere Aeriană.” Acest document este folosit pentru a înregistra și a gestiona transportul de mărfuri pe calea aerului. AWB-ul este emis de către companiile de transport aerian sau de către expeditori și servește ca dovadă a încheierii contractului de transport aerian.

Informații Importante Cuprinse în AWB

Un AWB conține o serie de informații esențiale, printre care:

 • Numele și adresa expeditorului
 • Numele și adresa destinatarului
 • Descrierea detaliată a mărfurilor transportate
 • Greutatea și dimensiunile mărfurilor
 • Valoarea mărfurilor
 • Ruta și itinerarul zborului
 • Data și locul emiterii AWB-ului

Este important de menționat că AWB-ul nu reprezintă un titlu de proprietate asupra mărfurilor, ci doar un document de transport și evidență. Proprietatea mărfurilor este stabilită prin alte documente, cum ar fi factura sau contractul de vânzare.

Cum Funcționează AWB?

AWB-ul este esențial în urmărirea și gestionarea transportului de mărfuri pe calea aerului. Iată cum funcționează acesta:

 1. Emisia AWB-ului: Expeditorul sau compania de transport aerian emite AWB-ul înainte de încărcarea mărfurilor pe avion. Documentul este completat cu informațiile relevante și semnat de către expeditor.
 2. Încărcarea Mărfurilor: Mărfurile sunt pregătite pentru încărcare în avion, iar AWB-ul este atașat la acestea. În unele cazuri, AWB-ul poate fi emis și electronic.
 3. Urmărirea Transportului: AWB-ul conține un număr unic de urmărire, cunoscut și sub denumirea de „AWB number.” Acest număr permite expeditorului, destinatarului și transportatorului să urmărească în timp real stadiul transportului pe calea aerului.
 4. Livrarea și Primirea Mărfurilor: La destinație, destinatarul va primi mărfurile și va verifica corespondența acestora cu informațiile din AWB. Dacă totul este în ordine, AWB-ul va servi ca dovadă a livrării reușite.
 5. Arhivarea AWB-ului: După finalizarea transportului, AWB-ul este arhivat pentru a păstra evidența tranzacției și pentru a rezolva orice posibile dispute sau reclamații ulterioare.

AWB-ul este un element esențial în industria transporturilor, în special în transportul internațional de mărfuri. Acesta asigură transparență, urmărire și securitate în procesul de livrare a mărfurilor pe calea aerului. Iată câteva aspecte cheie de reținut:

Awb-ul și asigurarea mărfurilor

AWB-ul poate servi și ca bază pentru asigurarea mărfurilor în timpul transportului aerian. Companiile de asigurări pot folosi informațiile din AWB pentru a calcula premiile de asigurare și pentru a evalua riscurile asociate transportului.

Awb și reglementările vamale

În cazul transportului internațional, AWB-ul poate conține informații necesare pentru declarațiile vamale. Aceste informații ajută autoritățile vamale să efectueze controalele și verificările corespunzătoare la frontieră.

Awb și urmărirea online

Mulți transportatori oferă servicii de urmărire online a AWB-urilor. Acest lucru permite expeditorilor și destinatarilor să monitorizeze poziția și starea mărfurilor în timp real, ceea ce contribuie la gestionarea eficientă a lanțului de aprovizionare.

Ce se întâmplă dacă AWB-ul este pierdut sau deteriorat?

Dacă AWB-ul este pierdut sau deteriorat, este esențial să contactați imediat compania de transport aerian sau expeditorul pentru a obține o copie sau pentru a remedia situația. Este important să păstrați o copie a AWB-ului pentru evidență.

Există diferite tipuri de AWB-uri?

Da, există mai multe tipuri de AWB-uri, cum ar fi AWB-ul emis de companiile aeriene sau AWB-urile emise de agenții de încărcare. Fiecare tip poate avea cerințe și specificații diferite, dar scopul lor principal rămâne același: înregistrarea și urmărirea transportului de mărfuri.

AWB-ul este același cu factura de transport?

Nu, AWB-ul și factura de transport sunt două documente distincte. AWB-ul se concentrează pe înregistrarea și gestionarea transportului fizic al mărfurilor, în timp ce factura de transport este un document financiar care stabilește costurile și termenii de plată ai transportului.

Vezi și:

Photo of author

Engik

Lasă un comentariu